Este A Székelyeknél Elemzés — Enyhül A Szárazság - Agrometeorológiai Elemzés - Met.Hu

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk ( 06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll. Készült: 2018. június 28. 1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza 2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár

  1. Video
  2. Szempontok

Video

A görgetett hőösszeg országszerte kevéssel az ideális alatt alakul, de nem olyan mértékben, hogy ez hátráltatná a kukorica fejlődését. A napraforgó egyre többfelé elvirágzik, és a magképződés fenológiai fázisában jár. A kukorica még jellemzően virágzik, de a korai fajtáknál már megkezdődött a szemképződés. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben kissé előrébb járnak a növények a Dunántúlhoz képest. A július végi, augusztus eleji csapadékot nagyon meg fogják hálálni a kapás növények, mert a szemképződés idejére az ország nagyobb részén kellő nedvesség áll rendelkezésére a talajban, a terméskilátások tehát sokat javultak. Ugyanakkor a csapadékos időjárás kedvezett a különböző gombás megbetegedéseknek is. Az előttünk álló héten a megelőző időszakhoz képest csökken a csapadékhajlam. A hét első felében kell több gomoly- és fátyolfelhőre számítani, és záporok, zivatarok kialakulására is ekkor van nagyobb esély elsősorban az északi országrészben valamint csütörtökön nyugaton is.

Ezúttal a kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paramétereket (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) vetjük össze Győr, Kaposvár és Békéscsaba térségére vonatkozó agrogramokon ( 6., 7. és 8. ábra). Győr térségében május végén még optimális volt a tenyészidőszak eleje óta összegzett csapadék, az azóta tartó száraz időszak miatt azonban a két görbe eltávolodott egymástól, az optimálisnak nem egészen a 60%-a a lehullott mennyiség. Ezzel együtt a talaj nedvességvesztése is csaknem folyamatos az elmúlt két hónapban, és június vége óta a kritikus 40%-os érték alatt van a talaj felső fél méteres rétegének nedvességtartalma. Ilyen körülmények között a kukoricát öntözni kell, ahol ez nem történik meg, ott "furulyáznak" a növények. Ezzel szemben a déli országrészben, mind Kaposvár, mind Békéscsaba környékén az elmúlt tíz nap esős időjárásának köszönhetően bőven meghaladja a lehullott csapadék mennyisége az optimális értéket. Ezzel együtt a talaj is rendelkezik nedvesség tartalékokkal, bár július 25-ére ezeken a területeken is megközelítette a kritikusan száraz értéket.

  • Este a székelyeknél elemzés 2020
  • Este a székelyeknél elemzés video
  • Este a székelyeknél elemzés 6
  • Este a székelyeknél elemzés 5
  • [Re:] 150 megapixelnyi kamerát kínálhat a Xiaomi 12 a hátlapon - Mobilarena Hozzászólások

Szempontok

este a szekelyeknel elemzés
A nyár eddigi részében a legszárazabb területeken még 50 mm csapadék sem volt, és a legcsapadékosabb tájakon leesett 150-200 mm is 50-100 mm-rel kevesebb a sokévi átlagnál. A talaj nedvességtartalma ennek megfelelően rendkívüli mértékben csökkent: az esők megérkezése előtt a felső 50 cm-es talajrétegben a főváros környékén, a Dunántúl keleti területein és az Alföld nagy részén sokfelé 10% közelébe süllyedt, és mélyebben, az 50-100 cm-es mélységben is 40% alatt volt legtöbb helyen. Az előrejelzések alapját képező számítások szerint, az augusztus utolsó hetének elején és közepén átvonuló ciklonok csapadékrendszerei nagy területen hoznak 10 mm-nél több csapadékot, néhol, többek között az Alföld egyes részein, 30 mm-nél is több eshet. Készült: gusztus 26.
este a székelyeknél elemzés szempontok
  1. Antal imre felesége altalanos
  2. Debreceni utazási irodák
  3. Erste bank kaposvári fiók
  4. Adventi köszöntő vers pdf
  5. Burgonya levélsodródás elleni védekezés kutya
  6. Kerti tároló pad
  7. Vadászati világkiállítás budapest
  8. Futómű állítás szigetszentmiklós térkép
Tue, 09 Aug 2022 02:48:05 +0000

Sitemap | Gere Pékség Szigethalom, 2024